Smażę popularne grzyby i kilka jajek. Ta jajecznica smakuje obłędnie i syci na długo

Dodano:
Jajecznica z boczniakami Źródło: Shutterstock / BearFotos
Uwielbiam grzyby w każdej postaci, a jajecznica z grzybami to jedno z moich ulubionych śniadań. Kiedy nie mam pod ręką świeżych, leśnych grzybów, stawiam na to, co mogę kupić w osiedlowym warzywniaku.

Jajka i grzyby to dla mnie idealne połączenie: pełne smaków, sycące i po prostu pyszne. Poza sezonem na aromatyczne kurki, delikatne borowiki czy pyszne opieńki, do jajek najczęściej dorzucam boczniaki, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Jajecznica z boczniakami to danie szybkie i doskonałe na pożywne śniadanie.

Jak zrobić jajecznicę z boczniakami?

Jajecznica z boczniakami, jaką najczęściej robię, to jajecznica z cebulką i grzybami. Najpierw podsmażam cebulę i pokrojone w paski boczniaki na oliwie i maśle, a na koniec dodaję na patelnię jajka. Ja lubię jajecznicę dobrze ściętą, ale stopień wysmażenia jajek zależy oczywiście od indywidualnych preferencji.

Przepis: Jajecznica z boczniakami

Jajka smażone z grzybami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
319 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 boczniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybówCebule pokrój i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj masło, smaż minutę. Pokrój grzyby i dorzuć do cebuli, smaż, co jakiś czas mieszając, aż grzyby zaczną leciutko się rumienić.
  2. Robienie jajecznicyDo grzybów wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Podawaj od razu.

Gotową jajecznicę można (i warto) posypać sporą ilością świeżego, drobno posiekanego szczypiorku. Jajecznicę należy podawać od razu. Doskonale smakuje z kromką pełnoziarnistego pieczywa, pszenną bułeczką, grzankami lub tostami.

Inne pomysły na jajka z boczniakami

Na przesmażonej cebuli z grzybami można zrobić również genialne jajka sadzone. Wówczas na usmażone grzyby wystarczy wbić jajka i trzymać na patelni, aż się zetną. Takie jajka są rewelacyjną bazą bezmięsnego obiadu. Można je podać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Samą jajecznicę z boczniakami również można urozmaicać innymi dodatkami. Jeśli masz akurat w domu szpinak, dorzuć do grzybów i cebuli także garść zielonych liści. Ja lubię do jajecznicy dołożyć też coś kolorowego i niekoniecznie musi to być zawsze zielenina. Na patelnię można wrzucić nap. pokrojoną w kostkę lub paseczki kolorową paprykę, ale też seler naciowy czy czerwoną cebulę zamiast białej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...